F

Fiskare, sjöfarare och handelsmän -

en släkthistoria från Gävle och Söderhamn under två sekler

 

- och några ytterligare historier

 

sammanställda av Olle Hillman

 

 

Jag som sammanställt denna hemsida, är ättling till de fiskare, sjöfarare och handelsmän , som bland andra, beskrivs på hemsidan. Adolf Hillman, den ofrivillige grosshandlaren, senare skriftställaren, var min farfar. Boken om honom är skriven av min bror Göran Hillman. Adolfs son Rolf var vår far. Min hustru Monika, f. Stockhaus, tillbringade delar av sin barndom med sin farmor Lalla Stockhaus. Lalla hade också en förut okänd släkthistoria, som skildras i boken Utsatthet - om pigor, oegta barn och fosterbarn.

 

Det mesta av böckerna, som presenteras på hemsidan, har utgått från släktforskning. Men förutom att bygga släktträd, har mitt intresse varit att få en bild av de levnadsomständigheter och sociala förhållanden som präglat dessa människoöden i förgången tid. Så släktforskningen har därför behövt kompletteras med en hel del litteraturstudier, minst lika intressanta som mantalslängder och kyrkoböcker. Arbetet har också medför intressanta och värdefulla kontakter med många enskilda forskare och andra som kunnat bidra med kunskaper, eget material och erfarenheter som varit av ovärdelig nytta för att få en bild av de förhållanden som jag försökt teckna.

 

Jag har tidigare varit verksam som socialpediatriskt intriktad barnläkare och skolläkare och det sammanhanget medverkat i skrifter och böcker om skolhälsovård. Jag har särskilt intresserat mig för sömn och sömnproblem bland tonåringar och författat en populärvetenskaplig bok om Tonårssömn.

Sidan skapad 2017-01-14